6 decembrie 2011

Legenda lui Mos Nicolae

Legenda spune ca, in noaptea dintre 5 si 6 decembrie, Mos Nicolae vine la copiii cuminti incarcat cu daruri, iar celor care nu au fost cuminti le lasa un bat. Serbat la 6 decembrie, atat de Biserica Ortodoxa, cat si de cea Catolica, patron al Greciei, Rusiei, precum si al multor orase din apusul Europei, Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinti ai crestinatatii.

Sfantul Nicolae s-a nascut in secolul al IV-lea d. Hr. si a murit intr-o zi de 6 decembrie, in jurul anului 280 d.Hr., in sudul Turciei de astazi. Faima sa se datoreaza actelor de caritate, precum si multiplelor minuni pe care le-a facut pentru cei saraci, fiind supranumit “Facatorul de Minuni” (Taumaturgul). El provine dintr-o familie bogata dar, dupa moartea parintilor, a decis sa devina preot, renuntand la avere, pe care a daruit-o saracilor. Nicolae a plecat in pelerinaj, in Palestina si Egipt si, la intoarcere, a fost ales Arhiepiscop de Myra. Moastele Sfantului au fost furate din Myra in 1087 si aduse la Bari, Italia, unde se afla si acum, fiind considerate binefacatoare pentru copii.

Sf. Nicolae este recunoscut ca fiind ocrotitorul copiilor, orfanilor, femeilor nemaritate, vaduvelor, marinarilor, soldatilor…al tuturor celor care infrunta viata in saracie si singuratate, avand nevoie de un sprijin pentru a merge mai departe. Cea mai cunoscuta fapta de milostenie pe care a savarsit-o este salvarea vietii a trei surori sarace, pe care tatal voia sa le vanda ca sclave pentru a strange bani. Induiosat de povestea lor, intr-o noapte, Sfantul Nicolae (pe vremea aceea, Arhiepiscop de Myra) a aruncat in camera fetei celei mari o punga cu galbeni. Cu o astfel de zestre, fata a reusit sa se casatoreasca,  iar situatia s-a repetat si in cazul surorii mijlocii.
Cand a venit vremea ca mezina sa se casatoreasca, tatal s-a hotarat ca, in noaptea dinaintea nuntii, sa stea de paza sa vada cine este binefacatorul care i-a ajutat fiicele. Nu mica i-a fost surpriza vazandu-l pe preot urcand pe acoperisul casei si aruncand pe horn un saculet plin cu bani, care a cazut intr-o soseta pusa la uscat, langa semineu. Desi rugat sa nu spuna nimanui despre aceasta intamplare, tatal a imprastiat vestea cum ca Arhiepiscopul Nicolae este binefacatorul familiei lui.

De atunci, ori de cate ori cineva primeste un cadou neasteptat sau din partea cuiva necunoscut, toate gandurile se indreapta spre Sfantul Nicolae. Tot de atunci, a aparut si obiceiul asezarii sosetelelor sau ghetutelor langa foc sau la fereastra, in noaptea de Mos Nicolae. Cei trei saculeti de aur facuti cadou fetelor au devenit simbolul Sfantului Nicolae, sub forma a trei bile de aur.
Numele Nicoleta/ Nicolae provine dintr-un vechi nume de origine greceasca, Nikolaos, folosit in Grecia Antica, cu multe secole inaintea erei noastre. Acest nume se incadreaza intr-o bogata familie de compuse al caror element principal este nik- (verbul nikao – “a invinge”, substantivul nike – “victorie”). Astfel, numele sugereaza victorie, victoria binelui asupra raului, a luminii asupra intunericului.

Cateva zeci de mii de romani isi aniverseaza onomastica astazi, de Sfantul Ierarh Nicolae. Peste 300.000 de barbati poarta numele de Nicolae, Niculai sau Nicusor si peste 280.000 de femei poarta numele de Nicoleta, Niculina sau Nicola.

La multi ani, tuturor, cu drag!

Un comentariu:

 1. In primul rand: La multi ani!pentru ziua nasterii Domnului si ziua onomastica.
  Sarbatori fericite alaturi de familie si cei dragi!
  Am adaugat un citat care mi-a placut f mult, daca ti se pare interesant cauta filmul ''The Shift''
  "Thoroughly unprepared, we take the step into the afternoon of life. Worse still, we take this step with the false presupposition that our truths and our ideals will serve us as hitherto. But we cannot live the afternoon of life according to the program of life's morning. For what was great in the morning will be little at evening. And what in the morning was true... at evening will have become a lie."

  Cele bune tie si Mayei!

  RăspundețiȘtergere