4 iulie 2011

Victimele propriei manipulari de perceptie

Mi-e greu sa spun CUM sunt oamenii. La o privire rece, cred ca ei... SUNT SI ATAT, iar noi le exageram anumite calitati sau defecte, in functie de starea prin care trecem intr-un anume moment. Uneori, exagerarea ne face bine. Ne da aripi, ne ridica la cer si ne face sa vedem orizonturi noi, diferite, colorate, luminoase. Alteori, exagerarea ne arunca in distress. Un distress nebun, generat de angoasele noastre cele mai intime, care ne imping in abis si ne lasa acolo....pana la o noua exagerare care ne va muta, inevitabil, din loc, consecinta a starii noastre emotionale. Iar emotiile, perverse, ne joaca de obicei cele mai nenorocite feste. Din tot si toate, insa, ...reiese doar ca "ceilalti oameni" SUNT. Nu sunt cu nimic mai buni sau mai rai ca noi, ca el, ca ea, ca mine sau ca tine. Ei SUNT si, prin simplul fapt ca simtim ceva pentru ei, bun sau rau, ne face sa le exageram calitatile sau defectele...fara ca ei sa faca nimic in acest sens. Cu alte cuvinte, suntem victimele propriei manipulari de perceptie.

Un comentariu:

 1. Foarte interesant punct de vedere, deşi mai toţi credem că avem dreptate în a-i judeca pe ceilalţi...

  Or fi şi mici excepţii, când judecăm corect, dar în cele mai multe cazuri avem percepţia grav deformată de 'filtrul' propriu - frustrările, angoasele, nemulţumirile, care ţin de noi înşine, nu de celălalt.

  ***

  Porunca este foarte bună şi dată spre binele nostru de la Hristos Mântuitorul încoace, dar ce greu ne vine să o aplicăm:

  ŢNu judecaţi, ca să nu fiţi judecaţi. Căci cu judecata cu care judecaţi, veţi fi judecaşi, şi cu măsura cu care măsurati, vi se va măsura" (Matei 7, 1-2)

  RăspundețiȘtergere