3 februarie 2011

Festivalul Lolelor


In perioada 11 - 13 februarie, are loc Festivalul Lolelor la Agnita, Sibiu, Cincu si Marpod. Evenimentul este organizat de Asociatia “Breasla Lolelor” din Agnita, cu sprijinul Primariei Agnita, HOG Agnetheln, Consiliului Judetean Sibiu, Forumului Democrat al Germanilor Sibiu, Muzeului de Etnografie Saseasca Emil Sigerus, Muzeului Vaii Hartibaciului si al Institutului European pentru Itinerarii Culturale.
Evenimentele marcheaza 100 de ani de la prima parada comuna a breslelor mestesugaresti din Agnita si vor prezenta publicului larg Obiceiul Lolelor in forma sa originala, dupa urmatorul program:

Vineri, 11.02.2011, ora 17.00: vernisajul expozitiei in Casa Artelor din Sibiu.
Sambata, 12.02.2011: ora 08.30: Cincu - prezentarea Obiceiului Lolelor/ ora 12.30: Sibiu – Parada Lolelor in centrul orasului/ ora 15.30 Marpod – prezentarea Obiceiurilor Lolelor.
Duminica, 13.02.2011: ora 10.00: Parada Lolelor in Agnita/ ora 11.00: spectacolul Lolelor in centrul orasului/ ora 12.00-18.00: Fuga Lolelor pe strazile orasului Agnita/ ora 20.30: Balul Lolelor.
La parada vor lua parte peste 210 de lole - personaje mascate, (germ. Urzeln), cu varste cuprinse intre 3 si 75 de ani, care vor insoti personajele simbolice  ale breslelor sasesti din Agnita, alaturi de 28 de lole din Germania, membri ai HOG Agnetheln. 
Atestat in anul 1689, Obiceiul Lolelor din Agnita este strans legat de ritualul inmanarii lazii de breasla noului staroste. Lolele, personaje mascate si galagioase aveau rolul de a proteja alaiul breslasilor, dar si de a alunga iarna grea si spiritele rele. In anul 1911, a fost organizata prima parada comuna a breslelor pantofarilor, croitorilor, blanarilor, dogarilor, forma aceasta a obiceiului fiind conservata pana in prezent. In perioada razboaielor mondiale si a comunismului, obiceiul a fost temporar interzis, dar in anii `80 lola a devenit o emblema a Agnitei. Odata cu emigrarea sasilor in 1990, obiceiul a disparut de pe strazile orasului, dar a reinviat incepand cu 2006. Sasii agniteni isi prezinta obiceiul in noua lor patrie Germania, din 1965 in localitatea Sachsenheim si, apoi, si in alte localitati - Traunreut, Geretsried, Nürnberg, Weisendorf si Bonn, dorind sa pastreze vie importanta acestui obicei pentru comunitatea saseasca. 
Expozitia “100 de ani Parada Lolelor” de la Casa Artelor, organizata cu sprijinul Muzeului de Etnografie Saseasca “Emil Sigerus” si HOG Agnetheln, va cuprinde o serie de obiecte originale ale breslelor din Agnita, fotografii, elemente traditionale din parada, mai multe costume de lole si o incapere saseasca in care lolele se intareau cu vin si gogosi. Ea va fi deschisa publicului pana in 31 martie 2011.
Ziua de sambata reprezinta pentru lole un schimb de experienta, cand localitatile Cincu si Marpod vor prezenta lolelor din Agnita propriul lor obicei. De asemenea anul acesta, obiceiul va fi prezent in Sibiu in centrul orasului - Piata Mare, Piata Mica si Piata Huet.
Punctul culminant al evenimentului il reprezinta Fuga Lolelor din Agnita, cand orasul va fi in sarbatoare iar lolele vor umple strazile pana la ora 18.00. Incepand cu ora 20.30 are loc Balul Lolelor.

     

 

Un comentariu:

  1. Deşi am petrecut multe veri ale copilăriei la Agnita (cu treceri pe la Sibiu, Marpod, Cincu), nu s-a nimerit niciodată să ajung şi iarna, la Lole...

    ...totuşi, mulţumită acestor două fotografii, văd şi eu cam cum este :-)

    RăspundețiȘtergere