18 octombrie 2010

Intrebari retorice si topurile miliardarilor

1. Baza de calcul intr-un top al miliardarilor este gresita.
2. Oamenii de afaceri de succes nu gandesc la fel ca toata lumea.
3. Nu ne intereseaza "the big picture", ci can-canurile ieftine.
4. Ar trebui sa invatam ceva de la oamenii de afaceri adevarati. Si un punct de plecare ar fi profesionalismul si diplomatia...

Astazi, a fost publicat un (alt) top de miliardari. Nu e nici primul, nici ultimul.  Doar ca ideea de top realizat pe criterii de evaluare artificiale, cu baze de calcul inegale si comparatii de mere cu pere mi se pare atat de romaneasca incat imi vine sa plang (e valabil pentru toate topurile de acest gen). Se aduna cifre de afaceri cu valoarea unor bunuri finantate, cu valori de piata estimative, cu pasive, cu investitii, cu valori de piata ale investitiilor, cu valori la bursa... si toate acestea intr-o goana nebuna de aflare a cui avere este mai mare. OK, lasand deoparte rationamentul fals de calcul..., intrebarea este DE CE?
DE CE ma intereseaza pe mine, cetateanul, care are averea mai mare? DE CE este importanta CIFRA, nu REZULTATUL*  final, "the big picture"-ul?!... Da, evident ca fac multi bani, doar nu sunt organisme caritabile! Si totusi?!...
In loc sa ne concentram mai degraba pe solutii strategice si programe pe termen lung, remarc in continuare dragostea fata de "numere" si senzational a mass-media (evident, asta vinde). Ne intereseaza doar CAT si CINE (eventual si "CU CINE"), nu UNDE, CAND si, mai ales, CUM (constructiv, vorbind!). Ne intereseaza cu cat a scazut averea nu stiu cui, in loc sa ne intereseze CUM a reusit acest om sa construiasca ceva in Romania, intr-o perioada in care noi, toti ceilalti, stam si ne vaitam sau, si mai bine, punem bete in roate celor care vor sa faca ceva. 90% dintre oamenii de afaceri au minti economice uimitoare, au mii de angajati (majoritatea, cu familii) si taxe platite la zi. Oamenii acestia, cu bune si rele, tin o natie si dau o directie. Ei gandesc diferit, au curajul sa riste si sa mearga mai departe. Imi vine in minte sfatul unui american (am uitat cum il cheama): "Don't wait to buy real estate! Buy real estate and wait". Cati dintre noi ar face asta?
In context, de ce mi-ar pasa cine are averea mai mare**?... Important este accesul acestor persoane la finantare si ce au reusit sa construiasca pe baza acestuia, cum au reusit sa protejeze o parte din economia Romaniei si sa pastreze joburile atator zeci de mii de oameni...in ciuda a tot - criza economica, decizii guvernamentale paguboase, miscari sociale, somaj. Poate ar fi bine sa invatam ceva de la ei.
* ei bine, CIFRA nu inseamna intotdeauna REZULTATUL.
** reamintesc ca randurile de mai sus reprezinta o parere personala, exprimata pe un blog personal. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu