25 octombrie 2010

Cum am ajuns aici?...

... Pentru ca gandurile sincere sunt din ce in ce mai rare, pentru ca sentimentele profunde lasa locul unor surogate de doi bani, pentru ca traim viata pe fast-forward, fara sa ne mai intereseze valorile si oamenii, pentru ca alergam dupa volum, nu dupa calitate...am ajuns singuri, intr-o mare de indivizi. Suntem blambeci, pe jumatate orbi, surzi si alienati. Mi-e dor de zilele cand ne cautam cu bucurie doar pentru ca ne era drag sa fim alaturi, fara agende ascunse si ganduri mercantile. Mi-e dor de tine, de tine si de tine, mi-e dor de tot ceea ce faceam impreuna, de la mersul la paine, pana la disputele in contradictoriu, care durau ore in sir. Mi-e dor de incredere, de loialitate, de linistea de a sta langa tine, iar tu sa fii acolo, doar pentru mine. Mi-e dor de filmele pe care le vedeam impreuna, de weekendurile petrecute alaturi, de toate farsele pe care ni le faceam unul altuia...fara sms-uri, fara telefoane mobile, fara FB, Twitter sau LinkedIn!
Am ajuns sa tinem legatura prin email, sms si retele sociale, ne trimitem cate un cadou virtual si o urare pe net (apropos, La multi ani, Dragos! sau La multi ani, Sorin!...) si ne facem partasi la nu stiu ce "causes", fara a ne implica in vreun fel in viata reala. Traim in virtual, respiram in virtual. Interactionam in viata reala din ce in ce mai prost, mai lipsit de calitate. Ne rezumam la chestii superficiale si inselam cat si cum putem mai mult (atat in viata privata cat si in cea profesionala), doar sa ne fie noua simplu ("simplu", nu "bine", caci "bine" implica o oarecare stare de satisfactie, ori nici macar de asta nu mai suntem in stare).
Aparent fara legatura cu ce am scris mai sus, ieri, am primit un sms de la un prieten ce parea cu mintea la el acasa, om cu studii postuniversitare..., prin care imi spunea: "Acest octombrie are 5 vineri, 5 sambete si 5 duminici, toate intr-o luna! Se intampla doar o data la 823 de ani! Aceste luni sunt considerate ca "saci de bani" ! Trimite acest mesaj la 8 persoane si banii vor veni garantat!  E bazat pe Fengshui chinezesc !!! Cine opreste mesajul, nu va avea beneficii ! Doresc tuturor sa functioneze!"... Mah, ce puii mei este asta????  Ne punem speranta in mesaje tampite, in superstitii moderne, trimise online... wow...
Unde suntem cu totii, unde am disparut? Unde ne sunt inimile si mintile? Unde ne sunt sufletele?!!! Cat de adanc le-am inchis in spatele aparentelor astora de doi lei?... Am innebunit cu totii, ne-am salbaticit si am uitat sa ne mai sustinem unii pe ceilalti cu adevarat, fugim dupa prostii, visam la prostii...Cum am ajuns aici?... Unde eram cu totii, cand s-au intamplat toate astea?... Mi-e dor... si intru in panica, vazand ca nu (mai) esti nici macar tu aici....

3 comentarii:

 1. Cata dreptate ai! Din pacate.
  Suntem prinsi intr-un sistem pe care l-am creat
  incercand sa ne fie mai simplu si comod, de fapt am ajuns sclavii lui.
  Citeste ''Cine suntem'' de Dan Puric, vei primi raspunsul la toate intrebarile noastre

  RăspundețiȘtergere
 2. Cum am ajuns sa nu vrem sa fim altfel chiar si atunci cand avem ocazia sa intalnim altfel de oameni?(o recomandare"Omul frumos" de Dan Puric)In urma cu ceva timp mi s-a reprosat" ca traiesc in lumea mea ..ca eu vad totul frumos ,oameni corecti ..si ca de fapt lumea este murdara si sa ma trezesc la realitate." Eu trebuia sa intru in lumea murdara...nu sa iasa el din mizerie...Gasesc resurse in lumea asta...si traiesc in bucurie ..sunt studenta la teologie -sectia pictura si medic (nu peste hotare....in cabinetul meu)
  Prietenul ce "parea cu mintea la el acasa".mi-a adus aminte de ceva... Sfantul Antonie cel Mare (egiptean fara scoala retras in pustie, vestit pentru intelepciunea dumnezeiasca)i-a intrebat pe invatati ce a fost mai inainte cartea sau mintea? Mintea!-au raspuns ei.
  Sfantul: omul care are mintea intreaga nu are nevoie de carte
  Ioana

  RăspundețiȘtergere
 3. Ioana, randurile tale mi-au facut o reala placere, multumesc!
  Anonimule, multumesc pentru gandurile tale, voi cauta Dan Puric (atat "Cine suntem", cat si "Omul frumos", propus de Ioana) si-l voi citi, cu bucurie.
  Pe curand, aici, pe blog...

  RăspundețiȘtergere