28 octombrie 2010

Carturesti

N-am mai fost de multa vreme la Carturesti-ul de pe Magheru si uitasem mirosul cartilor rasfoite la colt de biblioteca. Marti, cand am trecut pe acolo, am facut-o in graba si, recunosc, la ideea unei prietene. Cautam un cadou pentru cineva drag si Carturesti parea solutia potrivita.
M-a surprins, intai de toate, fata de la receptie. Micuta, subtirica, blonduta si foarte insarcinata. Cand a dat cu ochii de noi, fatza i s-a luminat intr-un zambet larg si binevoitor. Indrumarea catre sala pe care o cautam a fost prompta si profesionista, fara a deranja prin formalism sau rigoare... Apoi, am redescoperit incaperile... Aceleasi, cu peretii albi-cenusii, inalti, de casa boiereasca, ridicata la sfarsit de secol XIX, gazduindu-le pe... ELE. CARTILE. Cuminti, frumoase, destepte, loiale, cartile nu mai primesc de ceva vreme atentia cuvenita (nu ma refer la Carturesti, ci in general)... si este pacat. Undeva, mai in spate, un spatiu suficient de mare cat sa para clasa de curs adaposteste zona de film. Cateva mii de DVD-uri, cu productii de la cele mai banale, pana la detinatoare multiple de Oscar-uri, asteapta oranduite, sa fie descoperite de mintile (si degetele) flamande de nou.
.... Carturesti este spatiul in care merita sa te pierzi cate o dupa-amiaza. Este locul in care te intalnesti cu Stapanul Inelelor si Castorul din Narnia, cu Edith Piaf si Madonna, Fred Astaire si Russel Crowe. Este locul in care admiri turnul din Pisa si Marele Zid Chinezesc, savurezi splendoarea Basilicii San Marco si te bucuri la vederea luminitzelor Turnului Eiffel. Aici, stai la discutii ore in sir cu Anna Karenina si te lasi in voia versurilor lui Eminescu. Carturesti... este locul de trecere intre mai multe universuri paralele iar cheia de acces se afla in fiecare fila si fiecare DVD din zona.
La toate acestea, se adauga ceainaria. Suficient de spatioasa si de confortabila, ceainaria de la Carturesti este locul ideal de refugiu atunci cand vrei sa te bucuri in liniste de o carte sau de prieteni.
Voi reveni curand, curand....cu drag.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu