8 iulie 2009

Jurnalul ultimei saptamani de sarcina/ 8 iulie 2009

Multi m-au intrebat de ce nu scriu pe blog despre perioada prin care trec, ca viitoare mamica. Mi-am luat inima in dinti si astazi citesti o fila din micul jurnal al ultimei mele saptamani de sarcina: prima zi. AMR: 7 zile.

CUVANTUL ZILEI: INFORMATIE. Am decis sa nasc la spitalul Euroclinic si azi am fost sa vad rezervele si sa-l cunosc pe medicul anestezist, dr. Steriade. Am avut parte de un tratament desavarsit - medici amabili, asistente civilizate si atente. Consultul preanestezie a durat aproximativ 45 de minute - este esential sa ai intregul dosar de sarcina cu tine (analize complete, ecografii, trimiteri, eventual un EKG...), pentru ca totul sa mearga mult mai usor. Inainte de consultul preanestezie, asigura-te ca stii urmatoarele: antecedente chirurgicale, grupa ta sanguina, probleme de sanatate majore (tu sau ai tai), situatiile medicale delicate (complicatii, alergii, orice alte simptome care nu au fost diagnosticate cu certitudine). Pe langa discutia cu medicul, ti se va verifica structura coloanei vertebrale (cei care o au... :) ), ti se va lua tensiunea si ti se vor prezenta procedurile chirurgicale prin care vei trece. Totodata, este posibil sa ti se dea un ultim set de analize de facut - in principiu, cam toate analizele uzuale de sange (HLG, timpi de coagulare, VSH....), EKG si urocultura.
Discutia m-a impresionat prin sinceritate (atat in prezentarea lucrurilor pozitive cat si a celor negative) si m-a linistit. Daca totul va fi ok, stiu deja ca voi naste prin cezariana, cu peridurala + rahianestezie. Medicul acesta a stiut sa-mi prezinte lucrurile astfel incat, desi sunt speriata, sa pot accepta ca, datorita echipei de acolo (Dr. Magda Petrache - medicul care mi-a urmarit sarcina si Dr. Steriade Costache - medicul anestezist), lucrurile vor fi ok.
Pana una-alta, tinand cont de timpul scurt ramas, ti se va prescrie repaus complet la pat, cu monitorizarea contractiilor... In cazul meu, bebe este foarte agitat si da semne ca abia asteapta sa ma cunoasca! Sper ca, macar o data in viata, sa ma asculte si pe mine si sa mai stea un pic... :)

In plus, repausul la pat nu este chiar asa de rau. In ultima luna, am exersat lucrul de acasa, cu laptopul langa mine, si a functionat. Este esential sa te pastrezi conectata in perioada aceasta la zona ta de confort - familie, prieteni, birou... timpul va trece mai repede iar tu te vei simti utila.

PS: Te-ai gandit vreodata ce complicat este sa te ridici de pe fotoliu cand ai 14 kg in plus?... Sau cat de surprins esti cand reusesti sa-ti legi sireturile la pantofi in doar 10 minute?!... Sau, si mai interesant, ca percepi o temperatura de 34 de grade ca fiind una de cel putin 45?!... Ei bine, cand esti in 9 luni, toate acestea sunt deja o obisnuinta si nu trebuie sa intri in panica... :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu